ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

17.11.1999 - Kmalu številni utrinki na nebu
Novice

 


Ljubljana, Slovenija

17.11.1999

STA

V noči s 17. na 18. november bo med polnočjo in jutrom mogoče videti številne meteorje oziroma utrinke meteorskega roja Leonidov.

Če bo nebo jasno, bo v jutranjih urah možno vsako uro videti od 50 do 100 meteorjev. Astronomi ne izključujejo možnosti, da bo prišlo celo do meteorskega meteža s 1000 ali več meteorji na uro. Največjo aktivnost pričakujejo med 2.30 in 4. uro zjutraj. Meteorji bodo leteli iz smeri vzhoda. Med običajnimi nočmi lahko vsako uro opazimo največ en utrinek. Gre za majhne delce, ki so večinoma manjši od milimetra in potujejo okoli Sonca po zelo iztegnjenem eliptičnem tiru, ko pa Zemlja vsako leto približno 17. novembra seka njihovo pot, priletijo v ozračje, v njem zgorijo in zasvetijo kot svetli utrinki ali celo ognjene krogle.

Meteorski delci v roju Leonidov so sorazmerno majhni. Verjetnost, da bi padli na Zemljo, je zato zanemarljivo majhna.

Ameriška vesoljska agencija NASA namerava majhne meteorje iz roja Leonidov, ki bodo predvidoma v četrtek množično "bombardirali" naše ozračje, opazovati s pomočjo posebnega meteorološkega balona, ki bo opremljen s televizijsko kamero.

Prenos tega snemanja naj bi si bilo mogoče "v živo" ogledati na ekranih računalnikov priključenih na svetovno računalniško medmrežje. Oddajanje na internetski strani LiveOnTheNet.com v formatu RealNetworks G2 naj bi se začelo ob 1.30 po vzhodnoameriškem času, to je ob 7.30 po srednjeevropskem času.

Sonda ima tudi posebno napravo za zajem meteorskih delcev, ki jih bodo nato raziskali na Zemlji.

.


http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune