ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

19.11.1999 - 30. obletnica ARK Vladimir M. Komarov
Novice

 


Ljubljana, Slovenija

19.11.1999

STA

Danes mineva 30 let, odkar so se ljubljanski osnovnošolci na dan pristanka astronavtov Apolla 12 na Luni 19. novembra 1969 odločili ustanoviti svoj klub, življenje pa posvetiti raketam in osvajanju vesolja.

Svoj Astronavtsko raketarski klub (ARK) so poimenovali po prvi neposredni žrtvi vesoljskih poletov kozmonavtu Vladimiru Komarovu, ki se je leta 1967 smrtno ponesrečil pri spodletelem pristanku z vesoljsko ladjo Sojuz 1. V letu 1970 so v eni od roških stolpnic pridobili svoj delovni prostor. Člani društva so pri svojem amaterskem delovanju dosegli vrsto uspehov na področju raketnega modelarstva in popularizacije kozmonavtike (astronavtike). Izvedli so več kot 1200 strokovnih in poljudnih društvenih in javnih predavanj, tečajev in razstav, izdali vrsto strokovnih publikacij in osvojili veliko naslovov ekipnih in posameznih državnih, mednarodnih in svetovnih prvakov.

Na Prešernov dan, 8. februarja pred 15 leti je v vesoljski ladji, izstreljeni na kozmodromu Bajkonur v Kazahstanu, v vesolje poletela značka z emblemom kluba, prvi slovenski predmet, ki je bil kdaj v vesolju.

Člani kluba so se srečali s številnimi vesoljskimi strokovnjaki in vesoljci. Astronavt Ronald Šega, ki je po očetu slovenskega rodu, je častni član društva.

Člani kluba vsako leto organizirajo mednarodno tekmovanje raketnih modelarjev za pokal Ljubljane, ki je najstarejše tovrstno tekmovanje v okviru FAI (Mednarodne letalske zveze), pred tremi leti pa so bili gostitelji svetovnega prvenstva, ki je po številu držav, tekmovalcev in vseh udeležencev ostalo doslej nepreseženo.

Zadnji uspeh so zabeležili 8. novembra, ko so med prvim obiskom na Bajkonurju uspešno izstrelili dvostopenjsko raketo Slovenija, dva člana pa sta za svoja referata o astronavtiki prejela pisni priznanji.
ark30let.gif (5031 bytes)http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune