ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

20.11.1999 - Poimenovali sondi Deep Space 2
Novice

 


Pasadena, ZDA

20.11.1999

STA

Dve majhni sondi, ki se bosta čez dva tedna zarili približno meter globoko v Marsova tla, so poimenovali po Amundsenu in Scottu.

Gre za svedrom podobna penetratorja, ki ju bo 3. decembra na južni tečaj Marsa odvrgla ameriška samodejna sonda Mars Polar Lander, ki se že približuje rdečemu planetu. Penetratorja bosta poskušala poslati podatke o sestavi in lastnostih Marsovih tal.

Sondici sta se vse doslej začasno imenovali Deep Space 2. Toda ameriška vesoljska agencija NASA je objavila natečaj za njuni najboljši imeni. Po pravilih natečaja naj bi to bili dve zgodovinski osebi, ki nista več živi, osebi iz mitologije ali literature, dve geografski imeni ali pa dve stvari, ki bi bili na nek način med seboj povezani. Udeleženec natečaja je moral svoj izbor pospremiti s kratkim pojasnilom, ki ni bilo daljše od 100 besed.Na natečaj je prispelo 17.000 predlogov.

Zmagal je absolvent univerze Arizona Paul Withers, ki je predlagal, da bi sondici poimenovali v čast polarnih raziskovalcev Amundsena in Scotta. Roald Amundsen je 14. decembra 1911 prvi dosegel južni tečaj, Robert Scott pa je s svojo odpravo prispel tja januarja 1912 in našel Amundsenovo norveško zastavo. Takrat sta bila Antarktika in južni pol tako neznani področji, kot je danes Marsov južni tečaj.http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune