ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

20.11.1999 - NASA o pripravljenosti na leto 2000
Novice

 


Washington, ZDA

20.11.1999

STA

Ameriška letalsko-vesoljska industrija zatrjuje, da je pripravljena na leto 2000, a za vsak primer za novo leto ne bo v vesolju nobenega ameriškega vesoljskega raketoplana.

V ZDA so preverili vso opremo, ki bi jo lahko ogrozil računalniški "hrošč", začenši s sateliti za mobilne telefonske zveze, pa vse do notesnikov, ki jih na raketoplanih uporabljajo astronavti. Preverili so tudi sisteme za upravljanje obveščevalnih satelitov Pentagona. Ameriška vesoljska agencija NASA se je začela na leto 2000 pripravljati že avgusta 1996. Minila so več kot tri leta, porabili so 70 milijonov dolarjev in zdaj so vsi pomembni sistemi na prehod v leto 2000 pripravljeni. Uradno so objavili, da tudi vesoljskima sondama Galileo Cassini, prva kroži okoli Jupitra, druga pa leti proti Saturnu, ne grozi nobena nevarnost.

Toda pri NASA so se odločili, da noben od raketoplanov novega leta ne bo dočakal v vesolju. Takšno novoletno zatišje je postalo za NASA že tradicionalno, v tem času se mnogi sodelavci ameriške vesoljske agencije odpravijo na dopust. Zdaj pripravljajo na izstrelitev raketoplan Discovery. Če bodo izstrelitev iz kakršnegakoli razloga preložili, bo skrajni rok za začetek poleta v letošnjem letu 14. december. Če vse do takrat Discovery ne bo poletel, bodo izstrelitev izvedli šele po novem letu.

nasa50.gif (4293 bytes)http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune