ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

26.11.1999 - Sonda Galileo je letela 300 kilometrov mimo Jupitrove lune Io
Novice

 


Pasadena, ZDA

26.11.1999

STA

Danes je predvidoma ob 4.30 po srednjeevropskem času ameriška vesoljska sonda Galileo, katere zadnji objavljeni podatki nas lahko prisilijo, da bo treba znova preveriti sedanjo teorijo o nastanku planetov, letela vsega 300 kilometrov mimo Jupitrove lune Io.

Sonda naj bi letela mimo južne poloble Ia. Zadnje zbližanje s to luno je potekalo 10. oktobra letos na razdalji 612 kilometrov, ko je Galileo letel mimo ekvatorialnega dela Ia. Io je Jupitrov najbližji naravni satelit. Zaradi močnega sevanja Jupitra predstavlja let mimo Ia veliko nevarnost za elektronsko opremo sonde. Zato bo imel Galileo pri tem ultravijolični spektrometer izključen. Prav zaradi nevarnosti, da bi Galileo zaradi močne radiacije utrpel škodo, so prelete Ia načrtovali za konec odprave sonde. Toda če bo mimolet potekal uspešno, lahko prinese edinstvene podatke, med drugim tudi podrobne fotografije in spektre vulkanskih izbruhov, možno pa bo tudi izvedeti, ali ima Io lastno magnetno polje. Stopnjevane raziskave bodo potekale od 25. do 27. novembra.

V zadnji številki britanske znanstvene revije Nature so objavljeni podatki Galilejevih meritev sestave Jupitra. Izkazalo se je, da ima atmosfera Jupitra dva do trikrat več dušika in žlahtnih plinov, gre za argon, kripton in ksenon, kot bi bilo možno pričakovati od plinskega velikana, ki se nahaja na takšni razdalji od Sonca. Te informacije lahko astronome prisilijo, da bodo morali v teorijo nastanka planetov v našem Osončju, pa tudi drugje, vnesti spremembe. Če bi se držali obstoječe teorije, bi ob koncentraciji žlahtnih plinov kakršno je izmeril Galileo, Jupiter moral biti na osem do desetkrat večji razdalji od Sonca, kot je polmer njegove sedanje orbite.

Jupitrova luna Iohttp://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune