ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

03.12.1999 - Mars Polar Lander bo pristal na Marsu
Novice

 


Pasadena, ZDA

03.12.1999

STA

Pred pristankom ameriške vesoljske sonde Mars Polar Lander (MPL) na Marsu, ki ga načrtujejo za petek zvečer po srednjeevropskem času, se ameriška vesoljska agencija NASA pripravlja na možne težave, ki bi lahko ogrozile odpravo.

Minila sta šele dobra dva meseca od takrat, ko so zaradi napak pri načrtovanju in tehničnih napak osebja središč na Zemlji izgubili sondo Mars Climate Orbiter (MCO). Zato je uspeh odprave MPL še posebej pomemben; nova nesreča bi imela velike posledice za celotno dolgoročno ameriško raziskovanje Marsa. Pristajalni odsek MPL naj bi se dotaknil Marsovih tal na področju južne polarne kape ob 21.01 po srednjeevropskem času, o čemer bodo zemeljski sistemi centra za upravljanje poleta zaradi oddaljenosti Marsa prejeli sporočilo 14 minut kasneje.

Pri dosedanjem poletu MPL ni šlo povsem brez težav. Na končnem delu poti je postalo znano, da naj bi zaviralni motor in pirotehnični naboji za ločitev lupine pristajalnega odseka MPL ne bili načrtovani za delovanje pri tako nizki temperaturi. Da bi temperaturo motorja zvišali do potrebne ravni, so se odločili grelec goriva na sondi vključiti nekaj ur prej.

V torek je MPL uspešno izvedel manjši popravek poti. Manevrski motorji sonde so bili vključeni 12,6 sekunde. Pri tem se je hitrost sonde, ki drvi proti Marsu s hitrostjo 19.000 kilometrov na uro, spremenila za vsega 2,1 kilometra na uro. Možno je, da bo potreben še en popravek, izvedli naj bi ga v petek ob 14.30 po srednjeevropskem času, da bo plovilo lahko zadelo prehodni pas, ki je širok 10 kilometrov in dolg 40 kilometrov. Vprašanjem kar najbolj točnega gibanja MPL po načrtovani poti namenjajo posebno pozornost, saj so 23. septembra prav zaradi napak pri določitvi položaja izgubili sondo MCO.
mars98-lander-s-mini.jpg (3638 bytes)http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja
28.4.2019 16:48


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune