ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

04.12.1999 - Usoda ameriške sonde Mars Polar Lander še neznana
Novice

 


Pasadena, ZDA

04.12.1999

STA

Usoda ameriške samodejne vesoljske sonde Mars Polar Lander (MPL), ki naj bi ob 21.01 po srednjeevropskem času pristala na južnem tečaju Marsa in še pred vstopom v Marsovo atmosfero odvrgla penetratorja Amundsen in Scott, ki naj bi se zapičila v tla rdečega planeta, je za zdaj še nejasna.

V nadzornem centru poleta MPL v kalifornijski Pasadeni dve uri po domnevnem pristanku še vedno niso prejeli nobenega signala z Marsa po katerem bi lahko sklepali, da je sonda uspešno pristala. Radijski signal z Marsa potrebuje do Zemlje 14 minut. Pred uspešno vzpostavitvijo zveze z Zemljo bi moral pristajalni odsek MPL svojo anteno usmeriti k Zemlji. Lahko bi se zgodilo, da bi MPL potreboval več ur, da bi ugotovil kje se nahaja in nato anteno usmeril v pravilno smer, opozarjajo predstavniki ameriške vesoljske agencije NASA. Morebiten neuspeh pa bi utegnil imeti daljnosežne posledice za ameriški program vesoljskih raziskav Marsa saj so pred dobrima dvema mesecema zaradi malomarnosti izgubili že sondo Mars Climate Orbiter.

MPL so izstrelili 3. januarja letos v letalskem oporišču Cape Canaveral na Floridi s tristopenjsko nosilno raketo delta 2. Sonda je imela ob izstrelitvi maso 575,6 kilograma, od tega pristajalni odsek 289,6 kilograma in naj bi na Marsu iskala sledi zmrznjene vode. Tudi penetratorja naj bi tam iskala sledi vode. Pristajalni odsek ima poleg različnih ameriških priborov, mikrofona in ruskega pribora LIDAR tudi zgoščenko z nad 932.000 podpisi astronavtičnih navdušencev z vsega sveta.

Stroški za sondo so znašali, 327,6 milijona dolarjev, penetratorja sta stala skoraj 30 milijonov dolarjev, za razvoj sonde so porabili 193,1 milijona dolarjev, 91,7 milijona dolarjev pa za izstrelitev. Stroški upravljanja sonde pa naj bi znašali predvidoma 42,8 milijona dolarjev.
mars98-lander-s-mini.jpg (3638 bytes)http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja
28.4.2019 16:48


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune