ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

05.12.1999 - NASA še vedno upa, da bo prejela signal z Marsa
Novice

 


Pasadena, ZDA

05.12.1999

STA

Strokovnjaki v Laboratoriju za reaktivni pogon (JPL) ameriške vesoljske agencija NASA v kalifornijski Pasadeni še vedno upajo, da bodo prejeli kakšen signal ameriške samodejne vesoljske sonde Mars Polar Lander in njenih penetratorjev Amundsen in Scott, ki naj bi v petek zvečer po srednjeevropskem času dosegli površje rdečega planeta.

Usoda sonde, ki naj bi pristala na južnem tečaju Marsa, kjer naj bi se v površje zapičila tudi oba penetratorja, je še vedno neznana.

Nekaj možnosti, da bi ujeli kakšen signal MPL, je drevi ob 19.50 po srednjeevropskem času, ko se bo odprlo 10-minutno komunikacijsko okno, vendar pa se upanje, da bo zvezo s sondo še možno vzpostaviti, vse bolj zmanjšuje.

Po zdajšnjih podatkih naj bi bila sonda MPL vredna 165 milijonov dolarjev, sonda Mars Climate Orbiter, ki so jo izgubili pred dobrima dvema mesecema, pa naj bi bila vredna 125 milijonov dolarjev. MPL je letel do Marsa 11 mesecev in bi moral po pristanku na južnem tečaju rdečega planeta uresničiti tri mesece dolge raziskave tal, vremena in iskati sledi vode na tem planetu.
mars98-lander-s-mini.jpg (3638 bytes)http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja
20.6.2019 16:35


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune