ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

09.12.1999 - Iskanje sonde Mars Polar Lander
Novice

 


Pasadena, ZDA

09.12.1999

STA

Ameriško samodejno vesoljsko sondo Mars Polar Lander (MPL), ki bi morala v petek mehko pristati na Marsu, a se vse doslej ni oglasila, bodo morda poskušali najti s sondo Mars Global Surveyor (MGS).

Vodje ameriškega programa za raziskovanje Marsa trdijo, da so možnosti za vzpostavitev zveze s sondami Mars Polar Lander, Amundsen in Scott zelo majhne, nek visok predstavnik ameriške vesoljske agencije pa je v torek priznal, da so sonde izgubljene. Zadnji, sedmi poskus, ki so ga z velikim upanjem izvedli včeraj ob 9.20 po srednjeevropskem času, je bil neuspešen. Poskus so si zamislili takole: MPL bi čez anteno UHF poslal svoje podatke sondi MGS, ki kroži okoli Marsa, nato pa bi MGS te podatke posredoval Zemlji. Toda aparature na Zemlji niso zaznale nobenih signalov.

Pozno sinoči naj bi signal UHF s sonde MPL poskušali zaznati s 46-metrskim radijskim teleskopom stanfordske univerze, blizu Palo Alta v Kaliforniji. Antena UHF na MPL je namenjena le za zvezo MPL z MGS, toda njen šibek signal bi lahko zaznala tudi močna antena na Zemlji, če oddajnik na MGS iz kakršnihkoli razlogov ne bi deloval.

Iz središča za upravljanje poletov v kalifornijski Pasadeni naj bi danes na sondo MPL poslali povelje za izvajanje "širokega" pregledovanja neba z anteno srednje jakosti. Poskuse podobnega pregledovanja manjših delov neba so doslej že izvajali, a brez uspeha.

V Laborotoriju za reaktivni pogon (JPL) v Pasadeni so sporočili, da bodo zvezo z molčečo Marsovo sondo poskušali vzpostaviti še dva tedna. Če jim to ne bo uspelo, bo začela delovati komisija za pojasnitev vzrokov nesreče. Tedaj bo sonda MGS prejela povelje za izvajanje podrobnega fotografiranja področja, na katerem naj bi pristala izginula sonda. Ločljivost kamere na sondi MGS je premajhna, da bi lahko odkrili pristajalni odsek MPL, toda z njeno pomočjo bi lahko zagledali odvrženo padalo, ki bi se moralo odpreti v času pristajanja tega odseka. Preden bi dobili prve dobre fotografije, bi minila dva tedna, za podrobno fotografiranje celotnega področja pa bi potrebovali mesec dni
mars98-lander-s-mini.jpg (3638 bytes)http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja
28.4.2019 16:48


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune