ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

23.12.1999 - Vesoljci začeli popravila na Hubblu
Novice

 


Houston, ZDA

23.12.1999

CV-SZ

Ameriška vesoljca Steve Smith in John Grunsfeld sta danes uspešno zaključila 8 ur in 15 minut trajajoč vesoljski sprehod.

Člana posadke ameriškega raketoplana Discovery sta na vesoljskem teleskopu Hubble zamenjala vseh šest žiroskopov. Štirji žiroskopi so bili namreč pokvarjeni, kar je onemogočalo normalno uporabo vesoljskega teleskopa. Poleg tega sta vesoljca v teleskop vgradila tudi šest kompletov za nadgradnjo baterij, ki bodo skrbeli, da se Hubblove 10 let stare baterije ne bodo pregrevale.

Vesoljski sprehod pa vseeno ni potekal popolnoma brez težav. Vesoljca sta namreč imela kar nekaj nevšečnosti z zamenjavo enega starega para žiroskopov, saj je bil le ta preveč trdno pritrjen. Prav tako sta astronavta imela težave z odpiranje pokrovov infrardeče kamere ter spektrometra. Nekaj nalog pa vesoljca nista izvedla: na vratca enega izmed odsekov teleskopa namreč nista uspela nanesti maziva, prav tako pa tudi nista fotografirala novih kompletov za nadgradnjo baterij. Mazivo naj bi na vratca tako nanesla vesoljca Foale in Nicollier med naslednjim vesoljskim sprehodom.

Vesoljski sprehod se je v zgodovino vesoljskih poletov zapisal kot drugi najdlje trajajoči vesoljski sprehod. Rekord v trajanju vesoljskega sprehoda je bil postavljen med poletom raketoplana Endeavour (odprava STS-49), maja leta 1992.

1222_eva1b.jpg (10716 bytes)

Vesoljca na deluhttp://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune