ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

24.12.1999 - Drugi vesoljski sprehod k Hubblu
Novice

 


Houston, ZDA

24.12.1999

CV-SZ

Po 8 urah in 10 minutah, sta danes zjutraj po srednjeevropskem času, vesoljca Michael Foale in Claude Nicollier zaključila drugi vesoljski sprehod, potreben za popravilo vesoljskega teleskopa Hubble (HST).

Vesoljca sta uspešno zamenjala stari Hubblov računalnik z novim, ki je 20-krat zmogljivejši in ima šestkrat več spomina. Prav tako sta na teleskopu zamenjala tudi senzor sistema za točno usmerjanje. Pol ure po zamenjavi računalnika je le ta že uspešno deloval, je na novinarski konferenci povedal John Campbell, vodja programa HST.

Za tretji, to je zadnji, vesoljski sprehod, ki ga bosta izvedla vesoljca Smith in Grunsfeld je predvidena zamenjava pokvarjenega oddajnika. Vesoljca bosta zamenjala oddajnik, ki v nasprotju z večino ostalih naprav na teleskopu, nista bila načrtovana za zamenjavo v vesolju. Vesoljca bosta uporabila posebne pripomočke, razvite prav za to nalogo. Med zadnjim vesoljskim sprehodom je predvidena tudi zamenjava 10 let starega magnetofona, ki ga bosta nadomestila z novejši in bolj zanesljivim.

Drugi vesoljski sprehod v odpravi STS-103 je za samo 5 minut krajši od prvega in se s tem uvršča na tretje mesto na lestvici najdlje trajajočih vesoljskih sprehodov. Na prvem mestu je namreč vesoljski sprehod, ki so ga izvedli trije vesoljci odprave STS-49, maja leta 1992; na drugem mestu pa je včerajšnji, prvi vesoljski sprehod v odpravi STS-103.

1223_eva2.jpg (11324 bytes)

Claude Nicollier pri teleskopuhttp://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune