ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

28.01.2000 - Za Mars Polar Lander znova upanje?
Novice

 


Pasadena, ZDA

28.01.2000

STA

Ameriški znanstveniki znova upajo, da bodo lahko vzpostavili zvezo z ameriško samodejno vesoljsko sondo Mars Polar Lander (MPL), s katero so 3. decembra lani tik vstopom v ozračje Marsa izgubili vsakršen stik in ki so jo medtem po dolgem iskanju, ki so ga 17. januarja letos opustili, uradno že razglasili za dokončno izgubljeno.

Pri dodatni analizi signalov, ki jih je 18. decembra lani in 4. januarja letos prejel radioteleskop Stanfordske univerze v Palo Altu v Kaliforniji, so odkrili signala, ki bi lahko izvirala z Marsa, so sporočili iz Laboratorija za reaktivni pogon (JPL) v kalifornijski Pasadeni.

Pristajalni odsek 165 milijonov dolarjev vredne sonde MPL bi moral na Marsovem južnem tečaju 90 dni raziskovati atmosfero in pod površjem iskati vodo. Signalov tako dolgo niso našli zato, ker sta bila zelo šibka. Vodja načrta MPL Richard Cook iz JPL je izjavil, da je stanfordska skupina nedvomno ujela signala umetnega izvora, ni pa povsem zanesljivo, od kje sta prišla. Možno je, da ne pripadata izgubljeni sondi. V torek ob 19. uri po srednjeevropskem času so poslali proti domnevnemu kraju pristanka MPL povelje, da naj 26. januarja približno ob 22. uri pošlje signal stanfordskemu radioteleskopu, ki ima čašo premera 45 metrov. Če je MPL na poslani ukaz odgovoril, bodo zaradi radijskih motenj vedeli šele čez nekaj dni. Toda zdaj naj bi bilo vsaj jasno, kakšen signal je treba iskati.
mars98_lander_s-novice.jpg (7934 bytes)

Mars Polar Landerhttp://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja
28.4.2019 16:48


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune