ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

01.02.2000 - Izstrelitev Endeavourja preložili
Novice

 


Cape Canaveral, ZDA

01.02.2000

STA

Strokovnjaki ameriške vesoljske agencije NASA so se odločili, da vesoljski raketoplan Endeavour, ki bi ga morali izstreliti že sinoči ob 18.47 po srednjeevropskem času, teoretična možnost za to pa je bila še za drevi, ne bo poletel pred 9. februarjem.

Sinočnji poskus izstrelitve je preprečila okvara programske opreme na enem od dveh krmilnikov MEC (Main Events Controller) namenjenih za najpomembnejše operacije med izstrelitvijo, na primer ločitev štartnih raket in zunanjega rezervoarja za gorivo. Možnost izstrelitve je ovirala tudi gosta plast oblakov nad Florido, nato pa je začelo še deževati. Do težave je prišlo z MEC številka 2, zakrivil pa naj bi jo vnos nepravilnega znaka pred poletom. Zato naj bi včeraj med odštevanjem pred izstrelitvijo po vključitvi krmilnika MEC številka 2 prišlo do popačenja in/ali izgube podatkov. Težavo so raziskali in krmilnik se je po izključitvi električnega napajanja in ponovnem zagonu odzval pravilno. Toda vodje izstrelitve še vedno ne vedo, kaj je povzročilo okvaro.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, je predstavnica NASA Lisa Malone izjavila, da bo težava zahtevala zamenjavo pokvarjenega dela, za to pa naj bi potrebovali več dni tako, da naslednjega poskusa izstrelitve pred 9. februarjem ne bo.
top.shuttle.jpg (12103 bytes)

raketoplan Endeavourhttp://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune