ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

04.02.2000 - Atlas 2AS utiril španski satelit Hispasat 1C
Novice

 


Cape Canaveral, ZDA

04.02.2000

STA

V letalskem oporišču Cape Canaveral (Cape Canaveral Air Station) na Floridi so danes trideset minut po polnoči po srednjeevropskem času z izstrelitvene rampe 36B uspešno izstrelili 237,11 tone težko ameriško nosilno raketo atlas 2AS s španskim telekomunikacijskim satelitom Hispasat 1C.

Izstrelitev bi morali opraviti že 10 minut po polnoči, a so jo zaradi slabega vremena preložili za 20 minut. Hispasat 1C se je predvidoma 28 minut in 56 sekund po izstrelitvi ločil od dodatne stopnje centaur in začel krožiti okoli Zemlje po tiru, ki je v prizemlju od nje oddaljen 166,7 kilometra v odzemlju pa 46.047 kilometra. Naklon tira naj bi znašal 18,8 stopinje. Razmeroma visoko odzemlje je samo v prid daljši življenski dobi satelita, saj mora Hispasat 1C v naslednjih tednih z lastnim pogonom doseči skoraj krožno in blizu 36-tisoč kilometrov visoko geostacionarno orbito nad ekvatorjem in bo tako za dosego tega cilja porabil manj goriva.

Glavna naloga satelita, ki je imel ob ločitvi od centaura maso približno 3112,5 kilograma, bo prenos televizijskih programov za približno 14 milijonov španskogovorečih gledalcev v Evropi, predvsem na Pirenejskem polotoku in v obeh Amerikah. Stalen položaj Hispansata 1C bo nad 30. stopinjo zahodne geografske dolžine. Satelit bo omogočal kabelske, digitalne in medmrežne storitve. V vesolju sta že od prej satelita Hispasat 1A in Hispasat 1B. Novi satelit je za špansko družbo Hispasat S. A., izvajalko satelitskih komunikacij za Evropo in Ameriki, izdelala francoska družba Alcatel Space iz Cannesa. Generalni direktor družbe Hispasat S. A. Pedro Pinto je izjavil, da je novi satelit enako zmogljiv kot oba stara satelita skupaj. Hispasat 1C ima življensko dobo 15 let.

Davišnja izstrelitev atlasa je bila 48. zaporedna uspešna izstrelitev ene od raket te vrste po letu 1993, sicer pa druga od trinajstih načrtovanih za letos. Raketo atlas in dodatno stopnjo centaur izdeluje ameriška družba Lockheed Martin Astronautics v Denverju. Stroški odprave naj bi znašali 200 milijonov dolarjev.
atlas2a.jpg (2731 bytes)

izstrelitev atlasa 2Ahttp://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune