ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

09.02.2000 - Drugo odštevanje za Endeavour
Novice

 


Cape Canaveral, ZDA

09.02.2000

STA

Sinoči ob 23.30 po srednjeevropskem času se je začelo odštevanje pred nameravano petkovo izstrelitvijo ameriškega vesoljskega raketoplana Endeavour, prvo letošnjo izstrelitvijo raketoplana.

Raketoplan bi morali izstreliti že 31. januarja, a so polet zaradi okvare programske opreme na enem od dveh krmilnikov MEC (Main Events Controller), namenjenih za najpomembnejše operacije med izstrelitvijo, goste plasti oblakov nad Florido in dežja preložili najprej na 9. februar, nato pa, zaradi časovnega usklajevanja z izstrelitvijo rakete delta 2, še za dva dni.

Ameriška vesoljska agencija NASA je sporočila, da so medtem MEC številka 2 zamenjali. Med tokratno odpravo, ki se imenuje STS-99, nameravajo z dvema radarskima antenama na povezovalni konstrukciji, ki bo imela v vesolju raztegnjena premer 60 metrov, z metodo radarske interferometrije za ameriške obrambne in obveščevalne agencije posneti tridimenzionalni topogafski zemljevid večine Zemljinega površja, ki bo najbolj natančen doslej. Pri tem bodo dosegli ločljivost 30 metrov. Kasneje bodo za civilne namene izdelali zemljevid s trikrat slabšo ločljivostjo. V šestčlanski mednarodni posadki raketoplana bodo štirje Američani, Nemec in Japonec. Polet bo trajal predvidoma 11 dni, štiri ure in 8 minut.
top.shuttle.jpg (12103 bytes)

Endeavourhttp://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune