ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

09.02.2000 - Izstrelili delto 2 s štirimi globalstari
Novice

 


Cape Canaveral, ZDA

09.02.2000

STA

Na vesoljskem izstrelišču v vojaškem letalskem oporišču Cape Canaveral na Floridi so z izstrelitvene rampe 17B včeraj v zadnji minuti sicer pol ure dolgega izstrelitvenega okna izstrelili ameriško nosilno raketo delta 2 s štirimi sateliti vrste globalstar.

Pred tem so izstrelitev preprečevali dež, gosti oblaki, štiri minute pa tudi možnost trčenja z Mednarodno vesoljsko postajo (MVP).

Nosilna raketa delta-2 je vzletela ob 22.24 po srednjeevropskem času. Ločitve štirih štartnih raket, prve stopnje, zaščitnega konusa in delovanje druge stopnje so potekali normalno. Prva dva satelita se bosta od druge stopnje rakete ločila predvidoma eno uro, sedem minut in tri sekunde po izstrelitvi, druga dva pa štiri minute in deset sekund kasneje.

Če bo tudi tokrat vse potekalo po načrtu, se bo skupno število globalstarov v vesolju povečalo na 52. Omrežje satelitov za digitalno mobilno in deloma tudi stacionarno telefonijo in pagerske zveze z imenom Globalstar bo imelo vseh 52 satelitov: 48 glavnih in štiri rezervna vesoljska plovila, to je tako, kot so načrtovali.

Satelite vrste globalstar je za ameriško družbo Space Systems/Loral izdelala italijanska družba Alenia. Vrednost celotnega omrežja privatne delniške družbe Globalstar, ta obsega tudi približno 60 zemeljskih postaj, naj bi dosegla 2,6 milijarde dolarjev.
delta2.jpg (4069 bytes)

delta 2http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune