ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

11.02.2000 - Izstrelili raketoplan Endeavour
Novice

 


Cape Canaveral, ZDA

11.02.2000

STA

V Kennedyjevem vesoljskem središču (KSC) na Floridi so danes ob 18.45 po srednjeevropskem času z izstrelitvene rampe 39A izstrelili ameriški vesoljski raketoplan Endeavour, v katerem je šestčlanska ameriško-nemško-japonska posadka.

Raketoplan bi morali izstreliti že 31. januarja, a so polet zaradi okvare programske opreme na enem od dveh krmilnikov MEC (Main Events Controller), namenjenih za tako pomembne operacije, kot sta ločitvi startnih raket in zunanjega rezervoarja za gorivo, goste plasti oblakov nad Florido in dežja preložili najprej na 9. februar, nato pa, zaradi časovnega usklajevanja z izstrelitvijo rakete delta 2, še za dva dni. Strokovnjaki ameriške vesoljske agencije NASA so MEC številka 2 medtem zamenjali.

Med odpravo, imenuje se STS-99 oziroma Shuttle Radar Topography Mission (SRTM), nameravajo z dvema radarskima antenama, ki bosta z uporabo 60 metrov dolge raztegljive konstrukcije med seboj natančno oddaljeni - tako bo nastala najdaljša trdna konstrukcija, ki je bila kdaj v vesolju - za ameriške obrambne in obveščevalne agencije z metodo radarske interferometrije opraviti meritve Zemlje, na podlagi katerih bodo sestavili doslej najpopolnejši tridimenzionalni topogafski zemljevid večine Zemljinega površja, razen polarnih delov, ki jih raketoplan ne bo preletaval. Na zemljevidu bo možno razločiti najmanj 30 metrov velike podrobnosti. Civilnemu področju bo kasneje namenjen le zemljevid z 90 metrov velikimi podrobnostmi.

V mednarodni posadki raketoplana so štirje Američani, vesoljec Evropske vesoljske agencije ESA, po narodnosti Nemec, in japonski astronavt. Poveljnik Endeavourja je Kevin Kregel, pilot Dom Gorie, prvi strokovnjak odprave Gerhard Thiele, preostali strokovnjaki pa Janet Kavandi, Janice Voss in Mamoru Mohri. Polet bo trajal predvidoma 11 dni, štiri ure in deset minut.

Endeavour poletel v nebohttp://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune