ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

14.02.2000 - Sonda NEAR bo postala satelit Erosa
Novice

 


Washington, ZDA

14.02.2000

STA

Ameriška samodejna vesoljska sonda NEAR (Near Earth Asteroid Rendezvous) se približuje planetoidu (asteroidu) 433 Eros in bo po štirih letih poleta predvidoma danes postala njegov umetni satelit. To bo prvi umetni satelit kakega planetoida doslej.

V začetku februarja so izvedli serijo vključitev motorja tako, da se NEAR zdaj s hitrostjo 9,8 metra na sekundo približuje Erosu. Danes ob 16.33 po srednjeevropskem času, ko bo do asteroida (merjeno do njegovega središča) ostalo še 333 kilometrov, bodo vključili motorje sonde, ki morajo njeno hitrost znižati za toliko, da se bo lahko v orbito okoli planetoida utirila. Približno uro kasneje naj bi sistemi za upravljanje sonde poslati potrdilo o tem, da je NEAR v orbiti Erosa.

Eros ima obliko krompirja dolžine 33, širine 13 in višine 13 kilometrov. Okoli svoje osi se zasuka v 5,27 ure.

Sonda bi se morala utiriti v orbito okoli planetoida 433 Eros že pred 13 meseci, a se zaradi tehničnih težav to ni zgodilo. NEAR bi moral decembra 1998 izvesti več vključitev raketnih motorjev. Toda že po prvi vključitvi je motor deloval le nekaj sekund in se izključil, zvezo s sondo pa so za več kot en dan izgubili. Nato so zvezo obnovili, a bilo je že prepozno: sonda je tri dni kasneje, 23. decembra 1998, letela približno 3800 kilometrov mimo Erosa.

Če bo sondi utirjenje tokrat uspelo, bo tekom naslednjih dveh mesecev izvedla več popravkov svoje orbite. Njen motor nameravajo vključiti 29. februarja, 10. marca, 1. in 10. aprila. Rezultat manevrov bo, da bo sonda začela krožiti okoli Erosa po krožnem tiru z višino 100 kilometrov, nato nameravajo orbito znižati na 50 kilometrov in avgusta zvišati na 500 kilometrov nad središčem planetoida. NEAR bo leto dni kartografiral, proučeval sestavo in morebitno magnetno polje planetoida. Do 14. februarja 2001 naj bi orbito sonde postopno tako znižali, da se bo na delu tira približala Erosu na vsega 500 metrov in bo lahko že decembra 2000 fotografirala podrobnosti velike kot grenivka. Končna usoda sonde še ni določena. Če bo v njej ostalo dovolj goriva, bi na Erosu lahko celo mehko pristala.http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune