ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

21.02.2000 - Endeavour uspešno kartografira Zemljo
Novice

 


Houston, ZDA

21.02.2000

STA

Ameriški vesoljski raketoplan Endeavour na višini približno 240 kilometrov obkroža Zemljo in uspešno uresničuje topografsko snemanje večine kopenskega dela našega planeta.

Vesoljci v dveh izmenah po trije dežurajo ob aparaturah in oba radarja z medsebojno razdaljo približno 60 metrov zadržujejo v načrtovanem položaju.

Doslej so 93,9 odstotka načrtovane površine kopnega posneli najmanj enkrat, 70,1 odstotka pa najmanj dvakrat. Področje predvideno za mapiranje se razteza med 60. stopinjo severne in 56. stopinjo južne geografske širine in pokriva celotno južno poloblo razen Antarktike, na severni poluti pa ozemlja južno od Hudsonovega zaliva in Sankt Peterburga. Gre za območje, na katerem živi 95 odstotkov prebivalstva Zemlje.

Ob skorajšnjem koncu mapiranja bodo posneli nad 99,9 odstotka načrtovane površine vsaj enkrat, 94,6 odstotka dvakrat in skoraj polovico najmanj trikrat. Nekaj manjših delov, ki jih ne bodo uspeli posneti - večinoma v Severni Ameriki - so natančno kartografirali že prej. Podatki s sedanje odprave bodo pripomogli, da bodo po letu ali več obdelave lahko izdelali najbolj natančne in poenotene globalne topografske zemljevide doslej.

Na enem od dveh okenc na vrhu poletne palube kabine Endeavourja je nameščena tudi digitalna kamera, ki je za dijake srednjih šol, ki se ukvarjajo z geografijo, znanostjo o Zemlji in vesolju in drugimi področji, operativnemu središču Kalifornijske univerze v San Diegu doslej poslala že približno 2200 slik. Operativni centri po srednjih šolah so s središčem na univerzi povezani s pomočjo medmrežja. Univerzitetno središče pošilja kameri ukaze, kaj naj fotografira in sprejema slike. Razen namestitve kamere, njene začetne usmeritve in menjave leč, vmešavanje posadke raketoplana v delovanje kamere ni potrebno, je sporočila ameriška vesoljska agencija NASA.

Endeavour se bo na Zemljo vrnil predvidoma v torek zvečer po srednjeevropskem času.
znak-mini-b.gif (10807 bytes)

STS-99http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune