ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

22.02.2000 - Na Endeavourju uspešno zložili nosilec radarja
Novice

 


Houston, ZDA

22.02.2000

STA

Na ameriškem vesoljskem raketoplanu Endeavour, ki bo v torek zvečer zaključil 11-dnevni polet, so z nekaj težavami popoldne uspešno zložili 60 metrov dolg stolp, na koncu katerega je bil pritrjen eden od dveh radarjev, s pomočjo katerih so vse do danes iz vesolja 222 ur in 23 minut kartografirali Zemljo.

Gre za največje togo telo, ki je bilo kdaj v vesolju, vredno najmanj nekaj deset milijonov dolarjev; omenjajo 35 in celo 120 milijonov dolarjev. Če stolpa ne bi uspeli zložiti, bi ga morali odvreči. Zaradi dodatnega časa, ki so ga namenili snemanju Zemlje, je ostalo premalo časa za morebitni vesoljski sprehod, med katerim bi se lahko vesoljci v dogajanje vmešali tudi neposredno. Stolp je med poletom vzdrževal enako razdaljo med dvema radarskima antenama; ena od njiju je bila na krovu raketoplana in je oddajala signale, signale odbite od Zemlje pa sta sprejemali obe. Tako so zbrali dovolj podatkov, da bi z njimi lahko napolnili kakih 20.000 ali celo 20.600 zgoščenk.

Zlaganje stolpa se je začelo ob 15.17 po srednjeevropskem času in je trajalo kakih 18 minut. Pred tem so zložili anteno na koncu stolpa. Ko je vsak od 86 delov stolpa vstopil v posebno 274 centimetrov dolgo posodo v tovornem odseku Endeavourja, so njegovi vogali, zelo podobno kot pri risani cevi puške, vstopili v spiralaste žlebove znotraj te posode. Toda ob zaključku se je zataknilo, saj zaklepi na pokrovu posode stolpa niso delovali tako kot bi morali. Za varno shranitev stolpa pred potjo na Zemljo bi zadostovala že dva zaprta zaklepa. Po segrevanju s pomočjo grelca v mehanizmu in s pomočjo sončnih žarkov so bili večkratni poskusi posadke raketoplana in nadzornega centra v Houstonu ob 16.50 po srednjeevropskem času nagrajeni z uspehom. Vsi trije zaklepi so zdaj zaprti.

Med sedanjo odpravo sta radarja s podatki napolnila 332 trakov in 99,98 odstotka načrtovane površine kopnega posnela najmanj enkrat, 94,6 odstotka pa najmanj dvakrat. Področje predvideno za mapiranje se je raztezalo med 60. stopinjo severne in 56. stopinjo južne geografske širine in pokrivalo celotno južno poloblo razen Antarktike, na severni poluti pa ozemlja južno od Hudsonovega zaliva in Sankt Petersburga. Gre za območje, na katerem živi 95 odstotkov prebivalstva Zemlje.

Na enem od dveh okenc na vrhu poletne palube kabine Endeavourja je bila nameščena tudi digitalna kamera, ki je za dijake srednjih šol, ki se ukvarjajo z geografijo, znanostjo o Zemlji in vesolju ter drugimi področji, operativnemu središču Kalifornijske univerze v San Diegu poslala približno 2.600 digitalnih slik Zemljine površine. Na štirih prejšnjih poletih je posnela le skupno 2018 slik, je sporočila ameriška vesoljska agencija NASA.

Endeavour se bo na Zemljo vrnil predvidoma v torek zvečer ob 22.52 po srednjeevropskem času.
znak-mini-b.gif (10807 bytes)

STS-99http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune