ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

23.02.2000 - Raketoplan Endeavour uspešno pristal (obširneje)
Novice

 


Cape Canaveral, ZDA

23.02.2000

STA

Na pristajalni stezi 33 v Kennedyjevem vsoljskem centru (KSC) na Floridi je ponoči ob 22 minut in 25 sekund po polnoči po dobrih 11 dneh kroženja okoli Zemlje pristal ameriški vesoljski raketoplan Endeavour s šestčlansko ameriško-nemško-japonsko posadko.

Endeavour bi moral pristati že v torek zvečer ob 22.52, a so pristanek zaradi močnih nasprotnih vetrov uresničili šele po dodatni obkrožitvi Zemlje. Motorja orbitalnega manevrirnega sistema (OMS), ki sta iztirila raketoplan iz 233 kilometrov visoke orbite, so vključili sinoči ob 23.24 po srednjeevropskem času in sta delovala dve minuti in 19 sekund.

To je bil 97. polet enega od ameriških raketoplanov. Odprava STS-99 SRTM (Shuttle Radar Topography Mission) je po navedbi ameriške televizijske družbe CNN stala približno 600 milijonov dolarjev. Glavna naloga poleta je bilo radarsko kartografiranje Zemlje za potrebe Pentagona. Astronavti so v devetih dneh in šestih urah "posneli" približno 113 milijonov kvadratnih kilometrov Zemljine površine. Z digitalnimi topografskimi kartami, ki jih bodo lahko zdaj v roku dveh let izdelali, bo možno natančneje usmerjati križarske rakete in bombniška letala, izvajati desante, itd. Trikrat slabši topografski zemljevidi kot za vojake bodo namenjeni civilistom. Endeavour je krožil okoli Zemlje po tiru, ki je imel naklon 57 stopinj.
landing.jpg (5831 bytes)

raketoplan Endeavourhttp://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune