ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

23.02.2000 - Galileo le 200 kilometrov mimo Jupitrove lune Io
Novice

 


Pasadena, ZDA

23.02.2000

STA

Vesoljska sonda Galileo je včeraj ob 14.47 po srednjeevropskem času letela mimo Jupitru najbližje od štirih velikih lun in se ji pri tem predvidoma približala na le 200 kilometrov, najmanjšo razdaljo doslej. Za zdaj še ni znano, kako je sonda prestala prelet.

Gre za tretje bližnje srečanje sonde z Iom v zadnjih štirih mesecih, a najbližje doslej. Po napovedi Laboratorija za reaktivni pogon (JPL) iz kalifornijske Pasadene bi moralo priti do največjega zbližanja Galilea in Ia včeraj ob 6.32 po tihooceanskem času. Strokovnjaki pričakujejo, da jim bo včerajšnje srečanje omogočilo opaziti spremembe, do katerih je prišlo na luni po prvih dveh preletih v oktobru in novembru lani. Na Iu so zelo aktivni vulkani, zato se površina te lune stalno spreminja. V preteklosti je sondi Galileo nekaj izbruhov vulkanov na Iu uspelo fotografirati. Eden od izbruhov je bil še posebno močan, saj je lava dosegla višino 1600 metrov.

Inženirji iz centra za nadzor poleta v Pasadeni sondo pozorno spremljajo. Močno magnetno polje Jupitra je v preteklosti že izzvalo okvare v delovanju računalnika Galilea. Toda pri prejšnjih zbližanjih z Iom te okvare niso trajale dolgo in sondi je uspelo shraniti veliko znanstvenih podatkov.

Današnji prelet Ia je prvi iz novega dopolnilnega programa Odprava Millennium, ki ga je sonda začela uresničevati prejšnji mesec. Če bo sonda današnji prelet prestala brez škode, bo maja in decembra letos preletela še Ganimed in konec decembra skupaj s sondo Cassini, ki je na poti proti Saturnu, opazovala Jupiter.
galileo.jpg (7627 bytes)

sonda Galileohttp://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune