ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

29.02.2000 - Na Yukonu našli drobec meteorita
Novice

 


Houston, ZDA

29.02.2000

STA

Na področju Yukon na severozahodu Kanade so na zasneženi površini jezera v porečju reke Klondike našli drobce meteorita, ki ga je pretekli mesec tam v zraku razneslo. Del meteorita z maso 170 gramov so poslali na analizo v Johnsonovo vesoljsko središče v teksaškem Houstonu v ZDA, so sporočili tamkajšnji strokovnjaki.

Domnevajo, da je omenjeni košček star najmanj 4,5 milijarde let. Za najdbo je zaslužen lokalni prebivalec, ki je želel ostati neznan. Košček meteorita je bil najden v snegu na globini približno 30 centimetrov. Sneg v okolici je bil raztaljen. Zelo pomembno je dejstvo, da meteorit ni zamazan z zemljo in da ga ljudje niso prijemali z rokami. Tako bodo strokovnjaki lažje določili njegovo sestavo in preteklost.

Meteor je po podatkih iz prejšnjega meseca razneslo 18. januarja približno ob 9. uri nad gorami Yukona. Očividci v majhni vasi, 190 kilometrov severno od glavnega mesta Alaske, Juneau so zagledali svetlo eksplozijo in slišali močen pok, zaradi katerega je zadrhtela zemlja in so se zatresla okenska stekla v hišah, s streh pa je zdrsnil sneg. Eksplozijo so zaznale najmanj tri področne seizmološke postaje. Posnetki zvočnih valov kažejo na to, da je meteor razneslo v zraku in ne pri padcu na zemljo.http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune