ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

03.03.2000 - Izstrelitev nove posadke na Mir preložili
Novice

 


Moskva, Rusija

03.03.2000

STA

Izstrelitev nove posadke vesoljcev proti ruski orbitalni znanstveni postaji Mir, načrtovano za 31. marec, so zaradi tehničnih razlogov odložili do 3. aprila. Mir je brez posadke od avgusta lani.

Po podatkih predstavnika Centra za urjenje kozmonavtov (CPK) Jurij A. Gagarin v Zvezdnem mestecu pri Moskvi je prišlo do odložitve izstrelitve zaradi dodatnih preverjanj nosilne rakete sojuz, s katero bo posadka poletela na Mir, je poročala ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Za zdaj še ni dokončno odločeno, ali se bo poleta lahko udeležil tudi filmski igralec Vladimir Steklov, ki je v torek uspešno opravil zadnje medicinsko preverjanje, vendar ga med včerajšnjim obiskom vršilca dolžnosti ruskega predsednika Vladimirja Putina v CPK v simulatorju vesoljske ladje sojuz TM na posnetkih ruske televizije ORT ni bilo mogoče opaziti. Za zdaj tudi še ni znano, ali se na polet pripravlja tudi 29. glavna posadka.

Novinarji v Zvezdnem mestecu so Putina vprašali, ali bi po vsem kar je videl, tudi sam želel poleteti v vesolje. Putin je odgovoril, da je plul na ladjah in letal z letali, vse to mu je všeč, a je po njegovem najbolje, če v vesolje letajo profesionalci. Dodal je, da je za vsak gram, ki ga utirijo v orbito, treba veliko plačati in zato ne verjame, da bi se izplačalo porabiti tolikšen znesek, da bi utirili tudi njega.

Simulator modulov MVP

.
putinvzm02032000.jpg (7678 bytes)

Putin v CPKhttp://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune