ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

04.03.2000 - Preložili izstrelitev rakete taurus
Novice

 


Vandenberg, ZDA

04.03.2000

STA

Izstrelitev nosilne rakete taurus v vojaškem letalskem oporišču Vandenberg v Kaliforniji, načrtovano za danes, so zaradi zaskrbljenosti vlade na Tahitiju za varnost prebivalcev majhnega otoka Marija v Francoski Polineziji, preložili.

Raketa naj bi utirila ameriški satelit MTI (Multi-spectral Thermal Imager) za vojaške in civilne namene, a izkazalo se je, da bi tretja stopnja rakete padla na 160 kilometrov dolgo in skoraj 50 kilometrov široko območje, znotaj katerega leži tudi Marija. V preteklosti so na podlagi podatkov OZN mislili, da je otoček nenaseljen. Prav pred nameravano izstrelitvijo pa se je izkazalo, da živi na njem približno 200 ljudi.

Marija ima geografske koordinate 21,88 stopinje južne širine in 136,33 stopinje zahodne dolžine. Gre za enega od 118 otokov in atolov, ki sestavljajo Francosko Polinezijo, ki še vedno pripada Franciji. Težavo bo moralo rešiti ameriško zunanje ministrstvo. Nekateri predlagajo začasno odstranitev prebivalcev, drugi pa spremembo programa v računalniku rakete, da bi taurus letel po drugačni trajektoriji. Zaradi novega programiranja naj bi porabili kar približno mesec dni, otočane pa bi z otoka lahko umaknili veliko hitreje.

Predstavniki oporišča za zdaj še ne vedo, kdaj bo nenavadna težava odpravljena.
taurus-mini.jpg (3885 bytes)

raketa taurushttp://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune