ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

04.03.2000 - Rusi bi pomagali zgraditi kitajsko vesoljsko postajo
Novice

 


Peking, Kitajska

04.03.2000

STA

Namestnik predsednika ruske vlade Ilja Klebanov, ki je sklenil tridnevni delovni obisk na Kitajskem, je izjavil, da je Rusija Kitajski pripravljena pomagati zgraditi kitajsko orbitalno vesoljsko postajo.

S kitajskimi prijatelji smo se zelo resno pogovarjali o uporabi naših možnosti pri ustvarjanju orbitalnih postaj s posadko, je dejal Klebanov, ki ga je na Kitajskem spremljal tudi direktor Ruske letalsko-vesoljske agencije RAKA Jurij Koptev. Kitajska ima program vesoljskih postaj in se zanima za naše sodelovanje, mi pa se zanimamo za posredovanje naših izkušenj, je za rusko tiskovno agencijo Itar-Tass še izjavil Klebanov.

Rusija in Kitajska sta ustanovili skupno podkomisijo za sodelovanje pri vesoljskih raziskavah in začeli dve do triletni program sodelovanja na področju navigacije, vesoljskih poletov s posadko, vesoljskih komunikacij in raziskav.

Kitajce zanima uporaba ruskega globalnega satelitskega navigacijskega sistema Glonass (Global Navigation Satellites System) in v Pekingu se bodo o tem kmalu začeli pogovori.

Klebanov se je v petek srečal s kitajskim predsednikom Jiang Zeminom in ministrskim predsednikom Zhu Rongjijem. S kitajskimi voditelji se je pogovarjal tudi o podrobnostih obiska prihodnjega ruskega predsednika na Kitajskem. Po mnenju Klebanova naj bi obisk ruskega predsednika zelo resno pospešil razvoj rusko-kitajskih odnosov.
shen-new-mini.jpg (3469 bytes)

Shenzhouhttp://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune