ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

07.03.2000 - Sondo Galileo bodo morda namerno uničili
Novice

 


Pasadena, ZDA

07.03.2000

STA

Ameriško samodejno vesoljsko sondo Galileo, ki obkroža Jupiter, bodo po koncu odprave leta 2002 verjetno namerno uničili, da bi tako preprečili njeno morebitno trčenje s planetovo luno Evropa kjer, kot domnevajo, lahko obstajajo preproste oblike življenja.

Strokovnjaki iz centra za nadzor poleta Galilea so sporočili, da proučujejo možnost trčenja sonde z Jupitrom ali pa z eno od njegovih zaledenelih lun. To počnejo zato, ker so zemeljske bakterije na vesoljskem plovilu lahko ostale žive in bi bilo zaradi kasnejših raziskav nedopustno, če bi prišle v stik z Evropo, kjer po domnevah znanstvenikov pod plastjo ledu določena enostavna oblika življenja morda že obstaja. Kot možno različico rešitve razmišljajo tudi o zvišanju orbite Galilea, to je o "oddaljitvi" sonde od Jupitra in njegovih naravnih satelitov.

Poldrugo milijardo dolarjev vredno sondo Galileo so izstrelili leta 1989 s krova ameriškega vesoljskega raketoplana Atlantis. Decembra 1995 se je sonda utirila v orbito okoli Jupitra in od takrat raziskuje ta planet in njegove satelite.
galileo.jpg (7627 bytes)

Sonda Galileohttp://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune