ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

07.03.2000 - Novi posnetki Jupitrove lune Io
Novice

 


Washington, ZDA

07.03.2000

CV-SZ

Ameriška vesoljska agencija NASA je pred kratkim objavila nov posnetek Jupitrove lune Io, ki ga je napravila samodejna vesoljska sonda Galileo.

Fotografija je kombinacija visokoločljivostne črno-bele fotografije in pa nizkoločljivostne barvne fotografije, ki ju je sonda posnela ob različnih časih. Črno-bela fotografija je bila tako posneta 10. oktobra 1999, barvna pa 3. julija 1999.

Kombinacija dveh različnih vrst fotografije naj bi znanstvenikom omogočila lažje razumevanje povezav med različnimi vrstami površinskih snovi in podpovršinskimi geološkimi tvorbami.

Dolžine senc, na površju tega vulkansko najbolj dejavnega nebesnega telesa v Osončju, pa znanstvenikom omogočajo približno določitev višine površinskih tvorb. Tako naj bi bila gora na skrajni desni strani fotografije visoka približno 8, gora severno od nje pa 4 kilometre.

Ločljivost črno-bele fototografije uporabljene za izdelavo te slike je približno 500 metrov na slikovni element (pixel), barvne fotografije pa približno 1,3 km na slikovni element.

Jupitrova luna Iohttp://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune