ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 



Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

13.03.2000 - Utirjenje satelita ICO F-1 z zenitom-3SL spodletelo
Novice

 


Tihi ocean

13.03.2000

STA

Z izstrelitvene ploščadi Odiseja, ki plava 370 kilometrov vzhodno od Božičnega otoka, je v nedeljo vzletela tristopenjska ukrajinsko-ruska raketa zenit-3SL, ki naj bi utirila 100 milijonov vreden britanski telekomunikacijski satelit za mobilno telefonijo ICO F-1. Utirjenje ni uspelo in raketa in satelit sta padla v Tihi ocean.

V prvih minutah je polet potekal normalno. Po besedah predstavnika družbe Sea Launch Willa Traftona, ki jih navaja ameriška tiskovna agencija AP, je prišlo do prekinitve zveze z drugo stopnjo, podatki s tretje stopnje pa so pokazali, da leti raketa v napačni smeri. Strokovnjaki menijo, da sta raketa in satelit padla v morje približno 4160 kilometrov od izstrelišča, po drugih podatkih pa 4300 kilometrov jugovzhodno od kraja izstrelitve. Do odklona rakete od začrtane poti naj bi prišlo po vžigu motorjev druge stopnje. Prvo in drugo stopnjo izdelujejo v Ukrajini, tretjo pa v Rusiji.

Gre za prvo nesrečo po dveh uspešnih izstrelitvah z Odiseje. Marca lani so izstrelili maketo, oktobra pa satelit DIRECTV.

Satelit je bil zavarovan, toda njegova lastnica, družba ICO Global Communications, naj bi prav zdaj preživljala resne finančne težave in bila celo pred bankrotom. Zato pomeni izguba satelita zanjo hud udarec. Za zdaj še ni znano, kakšne bodo posledice nesreče za ameriško-rusko-ukrajinsko-britansko-norveški konzorcij Sea Launch, ki izvaja in trži izstrelitve z Odiseje.
seala.jpg (2947 bytes)

vzlet zenita-3SL (12.3.'00)



http://vesolje.net - info@vesolje.net

 



Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune