ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

27.03.2000 - Strmoglavili bodo vesoljski observatorij Compton
Novice

 


Greenbelt, ZDA

27.03.2000

CV-SZ

Ameriška vesoljska agencija NASA bo zaradi okvare enega izmed treh žiroskopov, potrebnih za usmerjanje satelita, vesoljski observatorij Compton strmoglavila na Zemljo. Observatorij tudi nima več dovolj goriva, potrebnega za vžig motorjev in zvišanje orbite. Satelit naj bi tako strmoglavili na nenaseljeno območje v Tihem oceanu. Takšno nadzorovano strmoglavljenje pa naj ne bi izvršili pred 1. junijem letos.

Zaradi velike teže satelita (15,8 tone), le ta med strmoglavljenjem ne bo popolnoma zgorel v atmosferi. Večji del satelita naj bi zgorel med spuščanjem skozi atmosfero, tako, da naj bi na Zemljo padli le manjši delci, v velikosti graha. Pričakovati pa je, da bodo deli iz titana, ki so zelo odporni, padli v večjih kosih.

Compton je bil namenjen opazovanju sevanja gama žarkov. V devetih letih delovanja je zaznal več kot 400 izvorov gama sevanja, kar je desetkrat več, kot so znanstveniki takih izvirov poznali pred tem. Compton je tako skupno zaznal več kot 2.500 izbruhov gama sevanja; pred uporabo tega satelita je bilo opaženih le 300 takšnih izbruhov.

Ameriški raketoplan Atlantis je observatorij Compton v vesolje ponesel aprila 1991. Compton je bil s svojimi 15,8 tonami takrat najtežji vesoljski astrofizikalni observatorij.

compton.jpg (8925 bytes)

Ilustracija Comptonahttp://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune