ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

29.03.2000 - Za neuspeh sonde Mars Polar Lander kriva napaka v programu
Novice

 


Washington, ZDA

29.03.2000

CV-SZ

Neodvisna strokovna komisija, ki je preiskovala neuspeh ameriške samodejne vesoljske sonde Mars Polar Lander (MPL) je včeraj predstavila svoje poročilo. Član komisije, Tom Young (nekdanji izvršni direktor podjetja Lockheed Martin), je tako sporočil, da je sonda MPL na Mars najbrž strmoglavila zaradi napake v programu, ki naj bi vodil postopek mehkega pristanka sonde na tem planetu.

Ko so se med spuščanjem k površju iztegnile sondine pristajalne noge, je računalnik zaznal lažni signal, da je prišlo do pristanka in zato izklopil zaviralni motor. To naj bi se zgodilo na višini približno 40 metrov nad površjem in sonda je nato strmoglavila s hitrostjo približno 22 m/s. To je po mnenju komisije eden izmed najbolj možnih scenarijev. Vendar pa je nemogoče zagotovo vedeti, kaj se je z MPL resnično zgodilo, saj je bila sonda narejena tako, da med pristajanjem  komunikacija z njo ni bila mogoča. MPL je namreč radijsko anteno med pristajanjem začasno obrnil stran od Zemlje.

Po mnenju komisije so bili vzroki za za neuspeh odprave Mars Polar Lander premalo preizkušena programska oprema sonde, premajhna izurjenost upraviteljev in nadzornikov odprave, prav tako pa bi po mnenju komisije NASA morala odpravi nameniti več finančnih sredstev.

Prav tako, naj bi tudi za neuspeh odprave dveh majhnih sond, ki sta na Mars potovali na krovu MPL, bila kriva premajhna preizkušenost naprav.

NASA je tudi preložila za leto 2001 pričakovano izstrelitev nove Marsove sonde, saj je le ta zelo podobna sondi MPL in bi jo lahko pestile podobne težave.

mars98_lander_s-novice.jpg (7934 bytes)

Ilustracija Mars Polar Landerjahttp://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune