ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

27.04.2000 -  Na Mir prihaja nova tovorna ladja
Novice

 


Koroljov, Rusija

27.04.2000

CV-SZ

Kot je sporočila družba MirCorp, se je včeraj od vesoljske postaje Mir ločila tovorna vesoljska ladja Progress M1-1, ki je nato nadzorovano strmoglavila proti Zemlji in zatem v zgornjih plasteh ozračja zgorela. Vesoljska ladja Progress M1-1 je bila z Mirom združena od 3. februarja letos, ko je na še nenaseljeno postajo pripeljala sveže zaloge kisika, vode, hrane, potrebščin in goriva. Nazadnje so s pomočjo raketnih motorjev progressa dvignili orbito Mira za 10 kilometrov.

Na vesoljski postaji Mir se od 6. aprila nahajta kozmonavta Zaljotin in Kaleri. Vesoljca sta skozi okenca baznega modula in skozi okence modula Kristall, med oddaljevanjem tovorne ladje progress, s pomočjo laserskega daljinomera merila razdaljo med postajo Mir in vesoljsko ladjo. Kozmonavta sta opazovala tudi pline iz progressovih raketnih motorjev.

Kozmonavta sta med drugim tudi očistila zaslone na ventilatorjih, ki omogočajo kroženje zraka po postaji ter opravila meritve kakovosti ozračja na Miru.

V torek izstreljena, nova tovorna vesoljska ladja Progress M1-2, se bo z vesoljsko postajo Mir združila danes zvečer ob približno 23:30 po srednjeevropskem času.

mirnovice.jpg (11562 bytes)

Vesoljska postaja Mirhttp://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune