ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 



Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

06.05.2000 - Kozmonavta na Miru se pripravljata na vesoljski sprehod
Novice

 


Koroljov, Rusija

06.05.2000

CV-SZ

Ruska kozmonavta na vesoljski postaji Mir, Sergej Zaljotin in Aleksander Kaleri, se po besedah predstavnika družbe MirCorp pripravljata na vesoljski sprehod. Kozmonavta sta v četrtek opravila pogovore s strokovnjaki v kontrolnem središču na Zemlji (CUP) in izvedla nekaj zdravstvenih preiskav. Izvedla sta preizkus kroženja krvi med telesnim naporom, ki ga je predstavljala vožnja s sobnim kolesom. Vesoljski sprehod naj bi, kozmonavta 28. glavne odprave na postaji Mir, izvedla 12. maja.

Vesoljca sta tudi nadaljevala z izvajanjem poizkusa Dakon, vklopila pa sta tudi napravo Potok 15M, ki skrbi za obnavljanje zraka na postaji. Kozmonavta sta v inkubatorju posejala semena gorčice, posadila kitajsko zelje in druge rastline. Sergej Zaljotin je med drugim opazoval premikanje ledenih plošč v južnem Tihem oceanu, in sporočil položaje le teh v nadzorno središče v Koroljovu.

Člana posadke sta v četrtek ponovno odprla loputo v modul Kvant-2, vklopila komunikacijske sisteme ter povezala električne kable.

Po poročanju ruske televizije, so s pomočjo raketnih motorjev tovorne vesoljske ladje Progress M1-2 dvignila orbito Mira za skupno 50 kilometrov. Vesoljska postaje naj bi Zemljo tako obkrožala na višini od 390 do 370 kilometrov.

mission_control.jpg (7113 bytes)

Nadzorno središče v Koroljovu



http://vesolje.net - info@vesolje.net

 



Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune