ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

21.05.2000 - Atlantis se je združil z Mednarodno vesoljsko postajo
Novice

 


Houston, ZDA

21.05.2000

CV-SZ

Danes ob 6:31 po srednjeevropskem času se je raketoplan Atlantis združil z Mednarodno vesoljsko postajo (MVP). Združitev raketoplana s postajo je vodil poveljnik odprave STS-101, Jim Halsell.

Zadnja faza približevanja postaji se je začela na oddaljenosti 14.8 kilometra. Kot še poroča ameriška vesoljska agencija NASA, je Halsell nato zbliževanje na razdalji 51,8 metra od postaje začasno zaustavil za približno 20 minut. Raketoplan in postaja sta v tem času namreč prišla na območje dosega ruskih zemeljskih komunikacijskih postaj. Zatem je poveljnik nadaljeval počasno približevanje Mednarodni vesoljski postaji in se nato tudi uspešno združil z spajalnim mehanizmom modula Unity. Med zbliževanjem so poveljniku pomagal tudi pilot Scott Horowitz in ostali člani 7-članske ameriško-ruske posadke.

Po zdužitvi je posadka preverila zrakotesnost lopute med raketoplanom in postajo ter se začela pripravljati na načrtovan vesoljski sprehod Jeffa Williamsa in Jima Vossa. Loputo, ki vodi v vesoljsko postajo, naj bi odprli šele 24 ur po zaključku vesoljskega sprehoda. Vesoljski sprehod je načrtovan za jutri zgodaj zjutraj po srednjeevropskem času.

sts101spojitev.jpg (11239 bytes)

Tarča spajalnega mehanizmahttp://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune