ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

23.05.2000 - Posadka Atlantisa v Mednarodni vesoljski postaji
Novice

 


Houston, ZDA

23.05.2000

CV-SZ

Posadka ameriškega raketoplana Atlantis je danes zjutraj ob 02:03 po srednjeevropskem času vstopila v Mednarodno vesoljsko postajo. Vesoljci so ob vstopu v modul Unity najprej preverili ozračje v postaji in nato pričeli z načrtovanimi popravili.

Kot je še sporočila NASA sta v postajo prva vstopila kozmonavt Jurij Usačov in astronavtka Susan Helms. Vesoljci so poleg preiskav ozračja, preverili tudi hitrost pretoka zraka po postaji. Za izboljšanje kroženja zraka po postaji bodo vesoljci predelali in odstranili nekaj cevi za usmerjanje toka zraka.

Kjer bo potrebno, bodo vesoljci zamenjali tudi nekaj dušilcev zvoka. Posadka bo v modulu Zarja zamenjala tudi štiri nedelujoče baterije in pripadajoče transformatorje. Te baterije se uporabljajo za shranjevanje energije, ki jo proizvedejo sončne celice na zunanjosti modula Zarja. Na postaji pa bodo zamenjali tudi tri gasline aparate, 10 detektorjev dima in 4 hladilne ventilatorje.

Ameriško-ruska 7-članska posadka raketoplana Atlantis bo na Mednarodno vesoljsko postajo prenesla tudi pripomočke in zaloge hrane za prvo glavno posadko na tej postaji. Vesoljci bodo tako na krovu postaje pustili tudi angleško-ruski in rusko-angleški slovar.

Kot so sporočili iz nadzornega središča raketoplan in postaja še naprej delujeta brez večjih težav, ki bi kakorkoli vplivale na potek odprave. Raketoplan in postaja obkrožita Zemljo v približno 91 minutah.

unity-prgldzrak.jpg (8615 bytes)

Vesoljci v modulu Unityhttp://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune