ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

29.05.2000 - Raketoplan Atlantis uspešno pristal
Novice

 


Cape Canaveral, ZDA

29.05.2000

CV-SZ

Danes, ob 08:20 po srednjeevropskem času, je na Kennedyjevem vesoljskem središču na Floridi uspešno pristal raketoplan Atlantis s 7-člansko ameriško-rusko posadko. Ugodni vremenski pogoji so omogočili pristanek že med prvo priložnostjo. Današnji pristanek je 14. nočni pristanek v zgodovini poletov Space Shuttla in 22. zaporedni pristanek raketoplanov na Kennedyjevem vesoljskem središču.

Raketoplan se je med odpravo, ki je trajala 9 dni, 20 ur in 9 minut, združil z Mednarodno vesoljsko postajo (MVP), ki jo sestavljata modula Zarja in Unity. Posadka je na Mednarodni vesoljski postaji opravila redna vzdrževalna dela in postajo pripravila na združitev z ruskim servisnim modulom Zvezda, katerega naj bi iz kozmodroma Bajkonur izstrelili julija letos.

Posadka je v modulu Zarja zamenjala štiri baterije, ki so povzročale težave. Med vesoljskim sprehodom sta astronavta J. Voss in J. Williams na zunanjosti modula Unity preizkusila ameriški žerjav OTD, dokončno pa sta sestavila ruski žerjav Strela. Na zunanjost modulov sta tudi pritrdila dodatna oprijemala, ki bodo v pomoč med vesoljskimi sprehodi.

Vesoljci so v modulu Zarja zamenjali gasilne aparate, detektorje dima in zračne filtre. V MVP so prenesli tudi opremo in potrebščine, ki jih bo kasneje potrebovala prva glavna posadka na tej postaji.


S pomočjo Atlantisovih motorjev, je posadka tudi trikrat izvedla manever za zvišanje orbite postaje, ki se sedaj nahaja na višini med 370 in 383 kilometri. Pred prihodom raketoplana Atlantis, je bila orbita postaje za približno 50 kilometrov nižja.
00pp0450_small.jpg (12091 bytes)

Posadka Atlantisa zopet na Zemljihttp://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune