ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

10.06.2000 - Kozmonavta na Miru se pripravljata na vrnitev
Novice

 


Koroljov, Rusija

10.06.2000

CV-SZ

Kot so sporočili iz nadzornega središča v Koroljovu blizu Moskve, naj bi se ruska kozmonavta Sergej Zaljotin in Aleksander Kaleri, 16. junija vrnila na Zemljo. Kozmonavta sta na Mir prispela 6. aprila letos in njuna prva naloga je bila ponovna vzpostavitev normalnega delovanja te 14 let stare vesoljske postaje. Zaljotin in Kaleri, člana 28. glavne odprave na Mir, sta na postajo prispela z vesoljsko ladjo Sojuz TM-30, ki je v vesolje poletela 4. aprila, iz kozmodroma Bajkonur.

Kot je sporočila družba MirCorp, sta kozmonavta že pred dnevi pregledala potrebne postopke in s pomočjo trenažerja na krovu postaje, izvedla simulacijo vrnitve na Zemljo. Preverila sta tudi posebna anti-g kombinezona vrste kentavr, ki ju bosta uporabila med vračanjem na Zemljo.

Kozmonavta sicer dnevno opravljata tudi vrsto različnih poskusov, ki se lahko izvajajo le v breztežnosti. Skozi okenca na postaji pa opazujeta tudi različne vremenske in druge pojave na površju in v atmosferi Zemlje (poskusa Uragan, Linza).

Po vrnitvi obeh kozmonavtov na Zemljo, bo postaja Mir ponovno letela brez posadke, v samodejnem načinu. Družba MirCorp, ki je financirala že to, 28. glavno odpravo na Mir, pa načrtuje ponovno naselitev postaje konec novembra. Takrat naj bi na postajo Mir poletela ruska kozmonavta Pavel Vinogradov in Saližan Šaripov.

zaljotin.jpg (10546 bytes)

Sergej Zaljotin na postaji Mir

tabSD.gif (826 bytes)http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune