ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

16.06.2000 - Sojuz TM-30 varno pristal na Zemlji
Novice

 


Arkalik, Kazahstan

16.06.2000

CV-SZ

Danes zjutraj, ob 02:44 po srednjeevropskem času, sta se iz vesoljske postaje Mir, na Zemljo vrnila ruska kozmonavta Sergej Zaljotin in Aleksander Kaleri. Kozmonavta sta v pristajalnem odseku plovila sojuz TM, pristala 40 kilkometrov jugovzhodno od mesta Arkalik v Kazahstanu. Kot so sporočili iz družbe MirCorp, sta vrnitev na Zemljo in sam pristanek potekala po načrtu.

Kozmonavta sta odšla v plovilo sojuz TM in za seboj zaprla loputo, že včeraj ob 21:24 po srednjeevropskem času. Zaljotin in Kaleri sta nato preverila nastavitve in podatke, ki so potrebni za nadzorovan in varen povratek na Zemljo. Te podatke so v ladijski računalnik, daljinsko prenesli iz nadzornega središča v Koroljovu.

Dva uri po zaprtju lopute, ob 23:24:50 po srednjeevropskem času, se je vesoljska ladja Sojuz TM-30, z ruskima kozmonavtoma na krovu, ločila od vesoljske postaje Mir. Ob 01:52 po srednjeevropskem času se je za približno 4 minute vklopil sojuzov zaviralni motor in Sojuz TM-30 je začel svojo pot proti Zemlji. Kozmonavta sta 52 minut kasneje pristala na tleh kazahstanske stepe, v bližini mesta Arkalik.

Več podatkov o 28. glavni odpravi na Mir najdete na posebni podstrani, kjer so zbrane tudi vse ostale vesti in fotografije s te odprave >>

mir-ln-sm.jpg (13418 bytes)

Vesoljska postaja Mir

tabSD.gif (826 bytes)http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune