ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

19.06.2000 - Novinarska konferenca o načrtih družbe MirCorp
Novice

 


Washington/Moskva

19.06.2000

CV-SZ

V Washingtonu je danes, med 15:30 in 16:30 po srednjeevropskem času, potekala novinarska konferenca, na kateri so predstavniki družbe MirCorp predstavili načrte za delovanje vesoljske postaje Mir v prihodnost. Predstavniki MirCorpa v Washingtonu so najprej na kratko predstavili zgodovino družbe in pa dosedanje dosežke, ki med drugim vsebujejo izstrelitvi dveh tovornih ladij na Mir in pa tudi odpravo dveh ruskih kozmonavtov, ki sta se s postaje na Zemljo vrnila ravno pred tremi dnevi.

Jeffrey Manber, predsednik družbe MirCorp, je na novinarska vprašanja odgovorjal iz Moskve, s pomočjo telefonske zveze. Poleg Manberja pa je bil v Moskvi tudi američan Deniss Tito, ki je po besedah predstavnikov omenjene družbe, najresnejši kandidat za prvi "turistični" polet na postajo Mir. Dennis Tito je vesoljski strokovnjak, ki je bil zapsolen pri NASI in je med drugim sodeloval pri projektu Mariner. Točen datum njegovega poleta na postajo Mir še ni določen, po pričakovanjih pa naj bi se zgodil v prvi polovici leta 2001. Predstavniki MirCorpa cene za polet na Mir niso želeli podrobneje komentirati, potrdili pa so, da je cena "vozovnice" na Mir okrog 20 milijonov ameriških dolarjev. Takšna odprava na postajo Mir naj bi trajala med 8 in 10 dnevi. Dennis Tito se trenutno nahaja v Moskvi, kjer opravlja potrebne zdravstvene preiskave. Rezultati teh preiskav bodo pokazali ali je primeren za polet na vesoljsko postajo.

Po besedah predstavnikov družbe MirCorp, je postaja Mir, po uspešno zaključeni 28. glavni odpravi, sedaj v boljšem stanju kot pred tremi leti. Na novinarsko vprašanje, kaj nameravajo storiti s poškodovanim in zaprtim modulom Spektr, so odgovorili, da naj bi vesoljci na eni izmed naslednjih odprav pregledali modul in poskušali ugotoviti ali ga je mogoče popraviti. Opozarjajo pa tudi, da je postaja Mir modularna, kar pomeni, da je mogoče module tako odstraniti kot tudi dodati. Prav tako pa v prihodnosti ne izključujejo tudi možnosti izdelave novega baznega modula, ki bi zamenjal sedanjega, ki je v vesolju že 14 let.

Kot so dejali, pa namerava družba MirCorp postajo Mir uporabljati tudi kot orbitalni laboratorij za sestavljanje in utirjanje satelitov. Podrobnejših informacij o tovrstnih načrtih niso sporočili. Prav tako naj bi MirCorp s pomočjo postaje Mir, nudil tudi cenejšo pot v vesolje. Na svoj račun naj bi tako prišle predvsem države in ustanove, ki do sedaj zaradi visokih stroškov takšnih raziskav niso mogle izvajati.

Na krovu postaje Mir nameravajo postaviti tudi ustrezno strojno opremo, s pomočjo katero bodo na internetno stran, v živo, prenašali slike iz postaje. Na krovu naj bi postavili več kamer, od katerih bodo nekatere usmerjene tudi proti površju Zemlje.

Družba MirCorp ima svoj sedež v Amsterdamu. Ruska vesoljska družba Eneregija, ki s postajo Mir tudi upravlja, ima v družbi MirCorp 60-odstotni delež, ostalo pa so prispevali drugi zasebni vlagatelji (Gold&Appel, idr.). Družba MirCorp ima pogodbo za komercialno trženje zmogljivosti postaje Mir, ki sicer ostaja v lasti ruske vlade.

Več o...

corpbanner-sm.jpg (5598 bytes)

Kozmonavt na Miru

tabSD.gif (826 bytes)http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune