ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

22.06.2000 - Za polet na Mir se pripravlja naslednja posadka
Novice

 


Moskva, Rusija

22.06.2000

CV-SZ

Kot so sporočili predstavniki ruskega Centra za priprave kozmonavtov Jurija A. Gagarina, se za polet na rusko vesoljsko postajo Mir, že pripravlja tudi posadka 29. dolgotrajne odprave. Kot so še sporočili, naj bi po trenutnih načrtih kozmonavta na Mir poletela konec letošnjega novembra.

Posadko 29. dolgotrajne odprave na postajo Mir bosta tako sestavljala poveljnik Saližan Šaripov in strokovnjak poleta Pavel Vinogradov. Oba kozmonavta sta pred tem že bila na Miru. Šaripov je na postajo poletel z ameriškim raketoplanom leta 1998, Vinogradov pa je bil na postaji Mir leta 1997. Rezervno posadko sestavljata kozmonavta Talgat Musabajev in Jurij Baturin.

Tako kot prejšnjo, 28. glavno odpravo na Mir, bo tudi 29. glavno odpravo na Mir financirala družba MirCorp. MirCorp bo, še pred poletom 29. glavne odprave, financiral tudi polet samodejne tovorne vesoljske ladje Progress M1-3 na postajo Mir.

Za naslednje leto pa družba MirCorp načrtuje polet prvega vesoljskega turista na postajo Mir. Američan Dennis Tito, ki v Rusiji opravlja potrebne zdravstvene preiskave, bo tako za približno 10 dnevno bivanje na vesoljski postaji Mir plačal okoli 20 milijonov ameriških dolarjev.

Več o...

mission_control.jpg (7113 bytes)

Nadzorno središče v Koroljovu

tabSD.gif (826 bytes)http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune