ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

23.06.2000 - Dokazi o obstoju tekoče vode na Marsu
Novice

 


Washington, ZDA

23.06.2000

CV-SZ

Ameriška vesoljska agencija NASA, je na včerajšnji tiskovni konferenci, javnosti predstavila najnovejše posnetke Marsovega površja, ki jih je posnela sonda Mars Global Surveyor (MGS). Kot so sporočili Nasini znanstveniki, naj bi površinske tvorbe, ki so vidne na teh fotografijah, dokazovale obstoje tekoče vode na Marsu.

Na posnetkih so vidne pečine z značilnimi žlebovi, po katerih, naj bi po mnenju strokovnjakov, iz podzemlja na površje odtekala tekoča voda. Kot so še sporočili, se večina teh žlebov nahaja na Marsovi južni polobli. Prav tako pa se večina žlebov nahaja na osojni strani pobočij. Na koncu žlebov pa je opaziti tudi naplavine peska in kamenja. Tekoča voda naj bi se, po besedah strokovnjaka Kena Edgetta, nahajala v globini 100 do 400 metrov pod površjem, pretok občasnega vodnega toka, pa naj bi po ocenah znašal približno 2.500 kubičnih metrov.

Dokazi o obstoju tekoče vode na Marsu, pa temeljito spremenijo tudi našo dosedanjo predstavo o tem rdečem planetu. Obstoj življenja večkrat pogojujemo tudi z obstojem vode. Znanstveniki sedaj ne razmišljajo več samo o morebitnem življenju na Marsu v preteklosti, ampak tudi v sedanjosti, je dejal pomočnik Nasinega administratorja, Ed Weiler.

Postavi pa se vprašanje, zakaj bi se takšni vodni tokovi pojavljali ravno v najhladnejših predelih Marsa (povprečna temperatura na Marsu je sicer -50 stopinj Celzija)? Odgovor na to, bodo morda poiskale prihodnje Marsove sonde.

Slika 1: na posnetku so vidni t.i. žlebovi, ki se nahajajo na področju Gorgonum Chaos. Kot trdijo znanstveniki, naj bi izgled teh kanalov dokazoval, da je iz njih še nedavno iztekla tekoča voda.

Slika 2: slika prikazuje površinske tvorbe na južnem polarnem območju. Na tem območju bi sicer težko pričakovali tekočo vodo, vendar pa znanstveniki vseeno opozarjajo na značilne žlebove v obliki črke V.

Klikni za večjo sliko!

Slika 1

tabSD.gif (826 bytes)

.
Klikni za večjo sliko!

Slika 2

tabSD.gif (826 bytes)http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune