ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

24.06.2000 - Proton K uspešno utiril ruski telekomunikacijski satelit
Novice

 


Bajkonur, Kazahstan

24.06.2000

CV-SZ

Kot je poročala ruska televizija NTV, so danes zjutraj ob 02:28 po srednjeevropskem času, na kozmodromu Bajkonur v Kazahstanu uspešno izstrelili težko rusko nosilno raketo proton K z dodatno raketno stopnjo blok DM. Raketo s satelitom Express-3A so nameravali izstreliti že včeraj, vendar so zaradi težav v sistemu za natakanje goriva, izstrelitev preložili na današnji dan. Po uspešnem startu je tretja raketna stopnja protona v začasno orbito uspešno utirila dodatno raketno stopnjo blok DM na kateri se nahaja ruski telekomunikacijski satelit Express-3A.

S pomočjo bloka DM bo satelit nadaljeval svojo pot do prehodne eliptične orbite. Nato bo satelit z lastnim pogonskim motorjem dosegel geostacionarno orbito, koder naj bi deloval 10 let.

Družba Intersputnik, ki je tudi lastnik satelita, bo Express A uporabila za digitalne televizijske prenose, predvsem pa se bodo telekomunikacijske zmogljivosti satelita uporabljale za dostop do interneta v Evropi, Afriki, Srednjem vzhodu in Severni Ameriki.

Ruska vesoljska agencija RAKA namerava s pomočjo enake nosilne rakete proton K, v vesolje izstreliti tudi servisni modul Mednarodne vesoljske postaje, modul Zvezda. Izstrelitev modula Zvezda je zaenkrat predvidena za 12. julij letos. Današnja uspešna iztrelitev nosilne rakete proton K, je bila pomembna preizkušnja pred izstrelitvijo modula Zvezda.

Povezave:

proton-expressa.jpg (3231 bytes)

Proton z Expressom-3A

tabSD.gif (826 bytes)http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune