ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

19.07.2000 - Polarni sij nad Slovenijo!
Novice

 


Slovenska Bistrica, SLO

19.07.2000

CV

Pišeta Jure Atanackov in Javor Kac,
Astronomsko društvo Orion

Pred dnevi, 14.7.2000 ob 12:24 po srednjeevropskem času, je na Soncu prišlo do zelo močnega izbruha. Skupina peg z oznako NOAA 9077 je sprostila velik del nakopičene magnetne energije v obliki Sončevega blišča. Ta Sončev blišč je bil najmočnejši v zadnjih 11 letih. Izbruh je poslal velike količine nabitih delcev naravnost proti Zemlji.

Le slabih 24 ur kasneje, 15.7.2000, je oblak nabitih delcev trčil z Zemljino magnetosfero s hitrostjo kar 1800 km/s. Nenadno povečanje toka delcev je povečalo obseg polarnih sijev na obeh polih. Takšen pojav imenujemo geomagnetni vihar. Geomagnetni viharji so razporejeni v 5 kategorij, od G1 do G5. Ta vihar je bil najvišje kategorije, G5. Polarni sij, ki je ponavadi omejen na visoke geografske širine nad 60 stopinj, je prišel do 40 stopinj, kar je zelo redek pojav.

Polarni sij ali aurora je bil viden kot pretežno svetlo rdeč, škrlaten in vijoličen sij na severnem predelu neba. Oblikoval je tipične strukture zaves in žarkov ki so vidne na slikah (glej fotografijo). Poleg tega je bilo vidno tudi značilno utripanje žarkov in spreminjanje barv.

Žal je bilo vreme nad Slovenijo naravnost obupno in opazovalci smo dobili le nekaj minut dovolj čistega neba za opazovanje tega naravnost osupljivega naravnega pojava.

Foto: Javor Kac

Polarni sij nad Slovenijo!

tabSD.gif (826 bytes)http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune