ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 



Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

06.08.2000 - Progress M1-3 poletel proti MVP
Novice

 


Bajkonur, Kazahstan

06.08.2000

CV-SZ

[R:2] Na kozmodromu Bajkonur v Kazahstanu so danes zvečer, ob 20:26 po srednjeevropskem času, uspešno izstrelili nosilno raketo sojuz U, ki je v vesolje ponesla tovorno vesoljsko ladjo Progress M1-3. Samodejna vesoljska ladja nove vrste se bo čez dva dni prvič združila z Mednarodno vesoljsko postajo (MVP).

Vesoljska ladja Progress M1-3 bo na MVP pripeljala zaloge goriva, vode, kisika in potrebščine (hrana, obleke, računalniki), ki jih bo za bivanje na postaji potrebovala prva glavna posadka. Po združitvi bo progress prečrpal gorivo v rezervoarje servisnega modula Zvezda. Prečrpano gorivo je potrebno za izvedbo dviga orbite vesoljske postaje, s pomočjo motorjev servisnega modula. Progress pa lahko tudi samo s svojimi raketnimi motorji, po potrebi dvigne orbito vesoljskega kompleksa.

Na mednarodno vesoljsko postajo bo prva glavna posadka poletela predvidoma 31. oktobra letos.  Posadko bodo sestavljali poveljnik William Shepherd, poveljnik vesoljske ladje sojuz TM Jurij Gidzenko in strokovnjak poleta Sergej Krikaljov.

Progress M1 je izboljšana različica tovorne ladje progress M, ki se je uporabljala za dostavljanje tovora na rusko vesoljsko postajo Mir. Tovorno ladjo nove vrste, Progress M1-1, so prvič izstrelili 1. februarja letos. Prvo in tudi drugo izstrelitev progressa M1 (Progress M1-2) je financirala družba MirCorp, ki ima v najemu vesoljsko psotajo Mir. Progress M1 se je v obeh primerih izkazal dobro in se obakrat samodejno in brez težav združil s postajo Mir.

soju-prm1-3.jpg (8697 bytes)

Sojuz U na izstrelišču (6.8.'00)

tabSD.gif (826 bytes)



http://vesolje.net - info@vesolje.net

 



Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune