ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

08.09.2000 - Atlantis poletel proti Mednarodni vesoljski postaji
Novice

 


Cape Canaveral, ZDA

08.09.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje

[Rev:0]

Na ameriškem vesoljskem izstrelišču Cape Canaveral na Floridi so danes, ob 14:46 po srednjeevropskem času, iz ploščadi 39B uspešno izstrelili vesoljski raketoplan Atlantis. Sedemčlanska ameriško-ruska posadka raketoplana (STS-106) se bo združila z Mednarodno vesoljsko postajo (MVP), ki jo sestavljajo moduli Zvezda, Zarja in Unity.

Kmalu po združitvi bosta vesoljca Edward Lu in Jurij Malenčenko pričela z vesoljskim sprehodom (EVA), med katerim bosta na zunanjost modula Zvezda pritrdila magnetometer. Vesoljca bosta povezala tudi različne električne kable med moduloma Zvezda in Zarja. Približno šest ur trajajoč vesoljski sprehod se bo večinoma dogajal na ruskem delu Mednarodne vesoljske postaje (Zvezda, Zarja).

Po uspešno opravljenem vesoljskem sprehodu bo posadka raketoplana odprla vrsto loput in vstopila v MVP. Vesoljci bodo vstopili v servisni modul Zvezda in nato odprli še loputo v tovorno ladjo Progress M1-3, ki je združena s servisnim modulom. Posadka bo iz progressa v MVP prenesla različno opremo in zaloge hrane, ki jih bo potrebovala 1. glavna posadka na MVP. Vesoljci bodo prenesli tudi tovor iz modula Spacehab, ki se nahaja v tovornem odseku raketoplana Atlantis. V Zvezdo bodo vgradili še tri akumulatorje, tako, da jih bo v modulu skupno osem.

sts-106launch2.jpg (5009 bytes)

Izstrelitev Atlantisa (8.9.'00)

tabSD.gif (826 bytes)http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune