ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

09.09.2000 - Atlantis se približuje Mednarodni vesoljski postaji
Novice

 


Houston, ZDA

09.09.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje

[Rev:3]

Sedemčlanska ameriško-ruska posadka raketoplana Atlantis se pospešeno pripravlja na jutrišnjo združitev z Mednarodno vesoljsko postajo (MVP). Vendar pa bo zaradi odpovedi posebnega orientacijskega senzorja postopek združitve malce drugačen od načrtovanega. Odpoved enega sledilca položaja zvezd, po besedah predstavnika Nase ne pomeni večjih težav za posadko.

Predstavnik je še dejal, da je to prva odpoved sledilca zvezd na raketoplanu. Vesoljci se med pripravami na polet sicer seznanijo tudi s postopki, ki bi jih uporabili v primeru odpovedi omenjene naprave. Poveljnik raketoplana Wilcutt bo med združitvijo z MVP uporabil podatke, ki jih bo posredoval drugi senzor.

Združitev z vesoljsko postajo je načrtovana za jutri zjutraj ob 07:52 po srednjeevropskem času. Kmalu po združitvi bosta vesoljca Edward Lu in Jurij Malenčenko pričela z vesoljskim sprehodom, med katerim bosta na zunanjost modula Zvezda pritrdila magnetometer in med moduloma Zarja in Zvezda povezala različne kable.

Posadka bo nato v ponedeljek vstopila v MVP in iz ruske tovorne vesoljske ladje progress začela v MVP prenašati različno opremo in zaloge hrane, ki jih bo potrebovala 1. glavna posadka na MVP. Vesoljci bodo prenesli tudi tovor iz modula Spacehab, ki se nahaja v tovornem odseku raketoplana Atlantis.

houston.jpg (9356 bytes)

Nadzorno središče v Houstonu

tabSD.gif (826 bytes)http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune