ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

14.09.2000 - Vesoljci na MVP med drugim sestavili tudi stranišče
Novice

 


Houston, ZDA

14.09.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje

[Rev:0]

Kot je sporočila ameriška vesoljska agencija NASA, so člani posadke raketoplana Atlantis danes zaključili elektroinštalacijska dela na Mednarodni vesoljski postaji (MVP). Vesoljca Edward Lu in Jurij Malenčenko sta v modulu Zvezda montirala še tretji akumulator, tako, da jih je v modulu skupno osem. Eden izmed treh novih akumulatorjev pa ne deluje pravilno, zato ruski nadzorniki poleta v Koroljovu pa že iščejo rešitev. Vesoljca Dan Burbank in Boris Morukov pa sta v modulu Zarja zamenjala še četrti akumulator, tako, da skupno šest akumulatorjev v modulu zdaj deluje optimalno.

Poveljnik raketoplana Terry Wilcutt in pilot Scott Altman sta s pomočjo Atlantisovih raketnih motorjev zvišala orbito MVP za približno 7 kilometrov. Mednarodna vesoljska postaja Zemljo zdaj obkroža na višini med 362 in 380 kilometrov. Pred ločitvijo Atlantisa od MVP sta predvidena še dva podobna manevra za zvišanje orbite.

Posadka pa je še naprej zaposlena s pretovarjanjem različni opreme v MVP. Vesoljci prenešajo tovor iz dveh plovil: ruske samodejne tovorne ladje Progress M1-3 in pa iz raketoplana Atlantis. V servisnem modulu Zvezda so odpakirali tudi dva ruska vesoljska skafandra vrste orlan, ki jih bodo vesoljci uporabljali med vesoljskimi sprehodi na MVP. Med drugim so danes v modul Zvezda prenesli tudi preostanek opreme potrebne za delovanje vesoljskega stranišča.

Posadka je opravila tudi tri vesoljske pogovore za različne ameriške televizijske in radijske postaje.

106-press.jpg (6634 bytes)

Nasina novinarska konferenca

tabSD.gif (826 bytes)

.


http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune