ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

23.10.2000 - Vesoljsko postajo Mir naj bi strmoglavili februarja 2001
Novice

 


Moskva, Rusija

23.10.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje

[Rev:1]

Kot je sporočila ruska vlada, bo v naslednjih dneh znana usoda ruske vesoljske postaje Mir. Podpredsednik ruske vlade Klebanov je namreč sporočil, da nameravajo ruski strokovnjaki vesoljsko postajo Mir, konec februarja naslednje leto iztiriti iz orbite. Na kakšen način bodo to storili pa še ni odločeno. Ruska vlada se je za to potezo odločila predvsem zaradi zelo omejenega proračuna za vesoljske raziskave, ki komajda omogoča sodelovanje Rusije pri gradnji nove Mednarodne vesoljske postaje. Kot je še dejal Klebanov, Rusija nima ne denarnih in ne tehničnih pogojev za nadaljevanje poleta vesoljske postaje Mir.

Z vesoljsko postajo Mir se je pred dnevi združila samodejna tovorna ladja Progress M-43, ki je na postajo pripeljala gorivo, s katerim bodo optimalno orbito postaje Mir vzdrževali do začetka leta 2001. Takrat naj bi k Miru poletela še ena samodejna tovorna ladja, ki bi vesoljsko postajo iztirila iz orbite. Mir bi nato koncem februarja 2001, ob 15. obletnici izstrelitve baznega modula, zgorel v zgornjih plasteh ozračja, večji deli pa bi nadzorovano padli v Tihi ocean.

Predstavniki MirCorpa, družbe, ki ima pravice do komercialne uporabe postaje Mir, sicer še niso vrgli puške v koruzo, kaj pa se resnično še da storiti, bomo videli v prihodnjih mesecih. Družba MirCorp je v uradnem sporočilu za javnost zapisala, da je njen glavni namen še vedno ohranitev in komercializacija vesoljske postaje Mir. Tiskovni predstavnik MirCorpa je še opozoril, da je podpredsednik ruske vlade Klebanov dejal tudi, da se lahko situacije še vedno spremeni, v kolikor bodo zagotovljena zasebna (nevladna) denarna sredstva.

Rusija je nameravala vesoljsko postajo Mir uničiti že lansko leto oziroma letos, vendar je družba MirCorp z zasebnimi denarnimi sredstvi to preprečila. MirCorp je letos financiral tri polete samodejnih vesoljskih ladij na Mir. Od aprila do junija letos pa sta na Miru bivala dva ruska vesoljca, katerih odpravo je prav tako finančno omogočila družba MirCorp. Pred nekaj meseci so se stvari pričele zapletati, saj MirCorp očitno ni imel več denarnih sredstev, s katerimi bi omogočal varen polet postaje Mir.

V kolikor bo Mir tudi tokrat "preživel", bi ga upravičeno lahko imenovali kar Fenix...

mir-n1.jpg (6881 bytes)

Vesoljska postaja Mir v orbiti

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2000
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune