ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

26.10.2000 - Vesoljski postaji Mir zvišali orbito
Novice

 


Koroljov, Rusija

26.10.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje

[Rev:1]

Predstavnik ruskega središča za nadzor poletov (CUP) je sporočil, da so včeraj s pomočjo raketnih motorjev samodejne tovorne ladje Progress M-43, vesoljski postaji Mir zvišali orbito za približno 14,5 km. Progress M-43 se je po 4-dnevnem poletu v petek združil s postajo Mir.

Zvišanje orbite je bilo potrebno zaradi povečane aktivnosti Sonca, ki je vzrok za hitrejše nižanje orbite vesoljskih plovil, ki obkrožajo Zemljo. Z včerajšnjim in prihodnjimi vžigi motorjev Progressa M-43 bo poskrbljeno, da bo postaja ostala v optimalni orbiti in ne bo nenadzorovano strmoglavila na Zemljo.

Predstavniki družbe MirCorp so sporočilo, da bodo v naslednjih tednih nakazali plačilo za omenjeni polet Progressa M-43 na Mir. Družba se trudi prepričati ruske oblasti, da se ne odločijo za iztirjenje Mira, pač pa dovolijo nadaljni polet postaje. MirCorp predvideva, da bo za delovanje postaje v letu 2001 zbral okrog 100 milijonov dolarjev.

V kolikor družba MirCorp ne bo zagotovila finančnih sredstev za delovanje vesoljske postaje, bodo naslednje leto proti Miru izstrelili še eno tovorno ladjo vrste progress, ki bo poskrbela za iztirjenje Mira iz orbite. Vesoljska postaja Mir bo nato predvidoma februarja zgorela v gostejših plasteh ozračaja, večji deli pa bi padli v Tihi ocean.

mir-ln-sm.jpg (13418 bytes)

Vesoljska postaja Mir

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2000
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune