ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

29.10.2000 - Raketa z vesoljsko ladjo Sojuz TM-31 že na izstrelišču
Novice

 


Bajkonur, Kazahstan

29.10.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje

[Rev:0]

Danes ob sedmih zjutraj po lokalnem času, to je ob 03:00 po srednjeevropskem času, so na ruskem kozmodromu Bajkonur na izstrelitveno ploščad pripeljali nosilno raketo sojuz U. Raketo so na izstrelišče iz preizkusno-montažne hale pripeljali s posebnim vlakom. Na vrhu nosilne rakete se pod zaščitnim konusom nahaja vesoljska ladja Sojuz TM-31, s katero bo v torek proti Mednarodni vesoljski postaji (MVP) poletela prva glavna posadka.

Raketo bodo danes popoldne začeli pripravljati na zgodovinski polet. Kot je sporočili predstavnik ruske vesoljske agencije Rosaviakosmos, se na zunanjosti nosilne rakete sojuz U (na spodnjem, oranžnem delu tretje raketne stopnje) nahaja tudi logotip ameriške multimedijske družbe Dreamtime. Omenjena družba naj bi za takšno oglaševanje, ruskim podjetjem odštela nekaj stotisoč dolarjev. Družba Dreamtime ima z ameriško vesoljsko agencijo NASA pogodbo o predvajanju posnetkov z MVP na internetu.

Prvo glavno posadko, ki bo poletela na MVP sestavljajo poveljnik posadke, ameriški astronavt William Shepherd, poveljnik sojuza TM, ruski kozmonavt Jurij Gidzenko ter ladijski inženir, kozmonavt Sergej Krikaljov. Posadka bo proti MVP poletela 31. oktobra, z vesoljsko postajo pa se bo Sojuz TM-31 združil dva dni kasneje. Na krovu Mednarodne vesoljske postaje bodo vesoljci bivali 115 dni, nato pa se bodo na Zemljo vrnili z vesoljskim raketoplanom Discovery.

sojuznarampi.jpg (4910 bytes)

Sojuz U na rampi (29.10.'00)

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2000
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune